Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
Okazuje się, że istnieje bardzo wiele odmian tiramisu, zwłaszcza we włoskich regionach. Międzynarodową karierę to ciasto zrobiło dopiero podczas II wojny światowej, gdy włoscy żołnierze dostawali ten przysmak w paczkach z domu. Warto spróbować zrobić i zaserwować najbliższym włoski smakołyk. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 5 łyżek cukru kryształu,
- 500 g serka mascarpone (polecany piątnica),
- 0,5 l kawy parzonej z 2 łyżek kawy sypanej,
- 1 duże opakowanie biszkoptów do tiramisu z lukrem na wierzchu 500g,
- kakao do posypania,
- 50ml wódki czystej
Kawę należy zaparzyć bez cukru i odstawić do ostudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem waniliowym i cukrem kryształem ubijać dopóki się nie rozpuści cukier do białości. Dodawać powoli ser mascarpone, zwolnić mikser na minimum. Osobno ubić pianę z białek na sztywno. Połączyć białka z masą serową. Do ostudzonej kawy dodać wódkę. Moczyć biszkopty częścią z lukrem i układać lukrem do góry. Wykonać warstwę biszkopt + masa + biszkopt + masa + posypać dość obficie niesłodzonym kakao. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Tiramisu podaje się bardzo schłodzone, rewelacyjnie smakuje z kawą espresso.
Anonim 2012-07-20 14:36:56
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.