Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Smaczny kurczak w potrawce

2010-06-09 00:00:00
       Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
       Dania z kurczaka zaliczane są do średniokalorycznych zwłaszcza, jeśli są gotowane, a niesmażone. Dla osób z problemami żołądkowymi i będących na diecie wskazane są potrawy właśnie z drobiu. Kurczak w potrawce jest doskonały ze względu na smak sosu, potrawki, który pomimo wielu warzyw charakteryzuje się delikatnością. Czas przygotowania proponowanej potrawy to około 60 minut, składniki podane są na 4 porcje. Kurczak w potrawce należy do dań tanich w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:
- 4 kawałki piersi z kurczaka,
- porcja włoszczyzny z brukselką,
- cebula,
- liść laurowy,
- 3 ziarna zioła angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- ½ szk. kwaśnej śmietany kremowej,
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony),
- łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu. 

       Oczyszczoną włoszczyznę należy lekko rozdrobnić i zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę i zagotować. Do wrzątku wkładamy porcje kurczaka i gotujemy około 30 min. w odkrytym naczyniu, do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli ktoś woli kawałki kurczaka a nie jego całą pierś przed włożeniem do wrzątku należy pokroić go w kawałki, paski. Ugotowane mięso należy wyciągnąć z wrzątku i ułożyć na ciepłym półmisku. Miękkie jarzyny należy przetrzeć przez sito lub rozbić w malakserze i rozprowadzamy rosołem. Następnie łączymy ze śmietaną, jeśli jest taka potrzeba sos należy zagęścić i doprawić do smaku. Dodajemy koperek i chwilkę gotujemy, gorącym sosem zalewamy mięso. Kurczak w potrawce doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami puree. Jako dodatek proponuje się delikatną sezonową surówkę.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Smaczny kurczak w potrawce
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Deser budyniowy z truskawkami Deser budyniowy z truskawkami
2010-06-25 00:00:00
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
» czytaj artykuł
Sezon na grillowanie Sezon na grillowanie
2010-06-11 00:00:00
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
» czytaj artykuł
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
2010-05-25 00:00:00
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Sztuka mięsa z pieczarkami Sztuka mięsa z pieczarkami
2010-04-30 00:00:00
Pieczarki i świeże grzyby doskonale sprawdzają się, w daniach głównych. Ich dostępność na rynku pozwala i zachęca na częste eksperymentowanie z nimi i wykorzystywanie ich do wielu potraw.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe