Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
Dania z kurczaka zaliczane są do średniokalorycznych zwłaszcza, jeśli są gotowane, a niesmażone. Dla osób z problemami żołądkowymi i będących na diecie wskazane są potrawy właśnie z drobiu. Kurczak w potrawce jest doskonały ze względu na smak sosu, potrawki, który pomimo wielu warzyw charakteryzuje się delikatnością. Czas przygotowania proponowanej potrawy to około 60 minut, składniki podane są na 4 porcje. Kurczak w potrawce należy do dań tanich w przygotowaniu.
Potrzebne składniki:
- 4 kawałki piersi z kurczaka,
- porcja włoszczyzny z brukselką,
- cebula,
- liść laurowy,
- 3 ziarna zioła angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- ½ szk. kwaśnej śmietany kremowej,
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony),
- łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu.
Oczyszczoną włoszczyznę należy lekko rozdrobnić i zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę i zagotować. Do wrzątku wkładamy porcje kurczaka i gotujemy około 30 min. w odkrytym naczyniu, do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli ktoś woli kawałki kurczaka a nie jego całą pierś przed włożeniem do wrzątku należy pokroić go w kawałki, paski. Ugotowane mięso należy wyciągnąć z wrzątku i ułożyć na ciepłym półmisku. Miękkie jarzyny należy przetrzeć przez sito lub rozbić w malakserze i rozprowadzamy rosołem. Następnie łączymy ze śmietaną, jeśli jest taka potrzeba sos należy zagęścić i doprawić do smaku. Dodajemy koperek i chwilkę gotujemy, gorącym sosem zalewamy mięso. Kurczak w potrawce doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami puree. Jako dodatek proponuje się delikatną sezonową surówkę.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.