Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Sezon na grillowanie

2010-06-11 00:00:00
         Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni. 
         Po długiej zimie spędzonej w zamkniętych czterech ścianach czas, by wreszcie spędzać jak najwięcej chwil na świeżym powietrzu. Wbrew pozorom przygotowanie ogrodowej imprezy nie jest wcale takie trudne. Trzeba oczywiście zadbać o to, by wszyscy goście mieli miejsce by usiąść, ale do tego nie potrzeba ekskluzywnych ogrodowych mebli. Warto mieć również na uwadze, by grill był w odpowiedniej odległości od miejsc siedzących, bo nikt nie przepada za siedzeniem w dymie nawet pachnącym kiełbaskami. Jeśli chodzi o naczynia, to owszem takie, których używa się, na co dzień wyglądają lepiej, ale jeśli zdecydujemy się na kolorowe, plastikowe nie będzie to nic złego. Zwyczajnie zaoszczędzi się czas na zmywaniu. Zazwyczaj grillowaniem zajmują się mężczyźni i nie ma, co się temu sprzeciwiać, jednak całe przygotowanie mięsa na grill jest w kwestii kobiety, taki podział obowiązków jest dość sprawiedliwy.
        Grillowanie należy rozpocząć, gdy płomienie już wygasły, a węgiel tylko się żarzy. Jeśli chce się uzyskać wspaniały aromat na rozgrzany węgiel można rzucić przeróżne zioła, pieczone potrawy nabiorą od nich aromatu. Doskonale smakuje mięso dzień wcześniej zanurzone w marynacie. Można wypróbować marynatę do drobiu, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Do ½ szklanki oleju dodać sok z jednej cytryny i startą jej skórkę. Następnie wymieszać z trzema łyżkami posiekanych świeżych ziół: szałwia, natka, koperek, oregano, rozmaryn. Do takiej marynaty włożyć mięso na 12 – 24 godziny, efekt wyśmienity.
Natomiast zwykłe kiełbaski można urozmaicić wkładając w ich nacięcia kawałki cebuli i czosnku. Przed położeniem mięsa na ruszcie należy pamiętać, by posmarować go oliwą, wtedy mięso nie będzie do niego przywierać. Dla potraw pieczonych na grillu nie należy szczędzić przypraw, ponieważ wyciekający podczas pieczenia sok rozrzedza substancje zapachowe i smakowe.
         Oczywiście nie wszystkie rodzaje mięsa piecze się tak samo, jeśli chodzi o czas grillowania. Ryby i wołowina nie potrzebują zbyt dużo czasu, ale wieprzowina, drób i cielęcina muszą być dobrze wypieczone. Warto również pamiętać, by tłuste mięso piec na specjalnych tackach, po to by tłuszcz nie kapał w ogień, powoduje to wydzielanie się z niego szkodliwych substancji. Do grillowania warto się dobrze przygotować, bo ma to być czas spędzony przyjemnie i smakowicie. Dlatego bardzo ważne jest, by mięso pieczone było świeże zwłaszcza, że będą je spożywały osoby nam bliskie i często dzieci. Relaks na łonie natury w lubianym towarzystwie jest niezastąpiony, dlatego należy korzystać z pięknej pogody, bo nigdy nie wiadomo, kiedy znowu słońce schowa się za chmurami.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Sezon na grillowanie
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jestem przeciwna takiemu podziałowi obowiązków ;) mięso zawsze szykuje u mnie mężczyzna, a grillem zajmujemy się na zmianę :). Chociaż przyznaję, że kiedyś się do tego nie dotykałam :D teraz kupujemy takie cudeńko jak grill pack i dzięki temu grillowanie stało się dużo łatwiejsze (inaczej bym sobie rączek nie brudziła :P)
Kaś 2011-09-02 17:55:53

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Deser budyniowy z truskawkami Deser budyniowy z truskawkami
2010-06-25 00:00:00
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
» czytaj artykuł
Smaczny kurczak w potrawce Smaczny kurczak w potrawce
2010-06-09 00:00:00
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
» czytaj artykuł
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
2010-05-25 00:00:00
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Sztuka mięsa z pieczarkami Sztuka mięsa z pieczarkami
2010-04-30 00:00:00
Pieczarki i świeże grzyby doskonale sprawdzają się, w daniach głównych. Ich dostępność na rynku pozwala i zachęca na częste eksperymentowanie z nimi i wykorzystywanie ich do wielu potraw.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe