Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Deser budyniowy z truskawkami

2010-06-25 00:00:00
     Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy. 
     Jesienią i zimną o potrawach z truskawek można tylko pomarzyć, ale lato to czas, kiedy tych owoców jest pod dostatkiem. Nieliczni wiedzą, że mają one w sobie więcej witaminy C niż cytryna czy grapefruit. Dodatkowo są bogate w fosfor, wapń i wspaniale radzą sobie w walce z anemią. Dlatego warto próbować nowe potrawy w roli głównej z tym słodkim, czerwonym owocem.
       Do przyrządzenia deseru budyniowego z truskawkami potrzeba:
- 25 dag truskawek,
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym,
- 300 ml mleka, - 3 łyżki cukru,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka drobno posiekanych pistacji (nieosolonych).

Jedna porcja takiego deseru to około 110 kcal, a czas jego przyrządzania to 30 minut. Przygotowaną miseczkę o pojemności około 1 litra należy wyłożyć folią aluminiową. Następnie poukładać na jej całej objętości pokrojone w plasterki truskawki, resztę pokroić w kostkę. Budyń powinien być ugotowany na mleku wymieszanym ze śmietanką i cukrem. Podczas studzenia należy dodawać truskawki i połowę posiekanych pistacji. Budyń powinien być zimny i dopiero wtedy należy wypełnić nim miseczkę. Jeśli kilka truskawek wystaje z miski powinno się je odciąć, aby nie wystawały ponad brzeg. Masa budyniowa powinna być na całej powierzchni miski, na samej górze, (która później będzie dnem deseru) można również położyć kilka biszkoptów, ale nie jest to konieczność. Deser powinien być doskonale schłodzony, dlatego trzeba go wstawić do lodówki na nie mniej niż 4 godziny. Po odczekaniu tego czasu wyłożyć go na płaski talerz, poprzez odwrócenie miseczki do góry dnem. Ostrożnie należy zdjąć folię, można udekorować resztkami truskawek, pistacji lub płatkami migdałów podprażonymi na patelni.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Deser budyniowy z truskawkami
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Naleśniki à la zapiekanki Naleśniki à la zapiekanki
2013-06-24 17:00:00
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to pomysł na szybki i sycący posiłek.
» czytaj artykuł
Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach. Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach.
2011-05-31 22:00:00
Brak pomysłu na sobotni wieczór ? Grill z przyjaciółmi? A może z okazji Dnia Dziecka - popołudnie z przyjaciółmi i z ich dziećmi? Myślę, że w jednym i drugim gronie znajdą się smakosze pianek Haribo. W artykule znajdziecie kilka zaskakujących przepisów z wykorzystaniem pianek.
» czytaj artykuł
JABŁKA na słodko... JABŁKA na słodko...
2011-01-31 06:00:00
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
» czytaj artykuł
Świąteczny Ciastek Świąteczny Ciastek
2010-12-18 12:00:00
Pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi głowy, gdy pomyślę o Świętach Bożego Narodzenia w domu rodzinnym - to zapachy. Wszystko zaczynało się na długo przed Wigilią. Szczególnie aromat pieczonych ciast, unosił się w całym domu.
» czytaj artykuł
Kotlety mielone inaczej Kotlety mielone inaczej
2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
» czytaj artykuł
Sezon na grillowanie Sezon na grillowanie
2010-06-11 00:00:00
Po co sterczeć w kuchni, skoro pogoda sprzyja przyjmowaniu gości w ogrodzie. Nawet, jeśli nie ma się kawałka zieleni wystarczy balkon, na którym można umieścić grilla. Potrawy przygotowane w ten sposób smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze niż te z patelni.
» czytaj artykuł
Smaczny kurczak w potrawce Smaczny kurczak w potrawce
2010-06-09 00:00:00
Piersi z kurczaka można przygotowywać na wiele sposobów, jest ich tak dużo, że można zapomnieć o „zwykłej” panierce. Przepisy na potrawy z kurczaka cechuje łatwość i szybkość w przygotowaniu.
» czytaj artykuł
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
2010-05-25 00:00:00
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
» czytaj artykuł
Włoskie tiramisu Włoskie tiramisu
2010-05-06 22:00:00
Zaserwowane z mocną kawą podobno każdego postawi na nogi. We Włoszech, skąd pochodzi tiramisu spożywa się je na drugie śniadanie. W Polsce ma coraz więcej swoich zwolenników, nic dziwnego, bo jest przepyszne i aby je przyrządzić nie jest potrzebny piekarnik.
» czytaj artykuł
Sztuka mięsa z pieczarkami Sztuka mięsa z pieczarkami
2010-04-30 00:00:00
Pieczarki i świeże grzyby doskonale sprawdzają się, w daniach głównych. Ich dostępność na rynku pozwala i zachęca na częste eksperymentowanie z nimi i wykorzystywanie ich do wielu potraw.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe