Chcemy zaproponować wam prosty i łatwy do zrobienia deser. Cały jego sekret tkwi w polewie, w której będą zanurzane owoce.
Jabłka na słodko - zwane inaczej
toffee apples,
candy czy
taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
Potrzebujemy:
- duży garnek (aby masa/polewa nie przypaliła się, wybierzcie taki o grubym dnie)
- 4 duże lub średnie jabłka (jeśli wolicie małe - to 8 szt )
- grube drewniane patyczki (tyle ile jest jabłek)
- 1 kg cukru
- ok. 250 gram masła
- 4 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki octu winnego
- 0,5 łyżeczki czerwonego barwinka
Wodę, cukier, masło, ocet wlać do garnka i mieszając zagotować. Nadal mieszając dodać barwnik spożywczy. Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
Po jego rozpuszczeniu gotujemy jeszcze przez 10 minut w temperaturze ok. 150°C - już bez mieszania, pozwalamy masie twardnąć. Po dziesięciu minutach odrobinę masy wlewamy do miseczki z zimną wodą, jeśli od razu stwardnieje - jest już gotowa. Nabić jabłka na patyczki i obtaczać w polewie, aż będą nią dokładnie pokryte. Jabłka przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, i czekamy aż masa na nich zastygnie.
Tak przygotowane jabłka wyglądają jak lizaki. To oryginalny pomysł na niedzielny podwieczorek dla najmłodszych.
Anonim 2011-01-31 17:56:59
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.