Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
Czerwone jagody rosnące na terenie Polski to żurawina błotna. Niestety, zawiera ona mniej aktywnych składników niż jej amerykańska siostra, uprawiana na skalę przemysłową żurawina wielkoowocowa. Te drobne owoce swój cierpki, kwaskowaty smak zawdzięczają dużej ilości kwasów owocowych takich jak: jabłkowy, chinowy i cytrynowy.
Od niepamiętnych czasów żurawina była i wciąż jest lekarstwem na różnego rodzaju infekcje układu moczowego. Dzięki zawartym w niej związkom proantocyjanidyny zapobiega zakażeniu pęcherza, gdyż chorobotwórcze bakterie E. coli, nie maja tak dużej siły przebicia i nie przywierają do ścianek pęcherza. Kobiety mają krótką cewkę moczową i z tego powodu są znacznie bardziej narażone na infekcje dróg moczowych niż mężczyźni, dlatego powinny często sięgać po sok lub owoce żurawiny.
Dodatkowo substancje zawarte w tych czerwonych owocach doskonale radzą sobie z chorobami skóry wywołanymi przez różnego rodzaju grzyby, stymulują również wzrost korzystnej mikroflory w tym bakterii wytwarzających kwas mlekowy. Jakby wciąż było mało to warto zapamiętać, że żurawina jest jednym z tych owoców, które zwierają bardzo duże ilości witaminy C i A, czyli tzw. przeciwutleniacze. Spożywanie jej zapobiega chorobom serca, zmniejsza ciśnienie i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Codzienne picie soku z tego owocu podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniżając jednocześnie poziom złego. Nie ma obawy o szkodliwość żurawiny, gdyż jej przedawkowanie może mieć miejsce dopiero po wypiciu powyżej 3 litrów jej soku, a o to ciężko. Jednak, jeśli już dojdzie do przedawkowania może to zaszkodzić nerkom, ponieważ zwiększa się wtedy ilość szczawianów w organizmie, to z kolei może przyczynić się do kamicy nerkowej. W sytuacji, kiedy nie ma się możliwości spożywania świeżych owoców żurawiny lub soku zalecane jest przyjmowanie suplementów z jej ekstraktem.
Również w kosmetologii coraz częściej wykorzystuje się owoc i sok żurawiny, doskonale nawilża skórę, działa liftingująco i antybakteryjnie. Wspomniana wcześniej witamina C i kwasy owocowe zawarte w żurawinie doskonale wpływają na cerę trądzikową. W gabinetach kosmetycznych zabiegi stosowane na bazie żurawiny doskonale poprawiają koloryt skóry pozbywając się jej szarości.
Powodów, dla których warto zainteresować się tymi małymi kwaskowatymi owocami jest wiele, począwszy od smakowych poprzez kosmetyczne na zdrowotnych kończąc. Najważniejsze jest, że tym, co naturalne można sobie bardziej pomóc niż zaszkodzić.
Anonim 2010-03-16 10:53:42
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.