Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Zapomniana żurawina

2010-03-03 06:00:00
      Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie. 
      Czerwone jagody rosnące na terenie Polski to żurawina błotna. Niestety, zawiera ona mniej aktywnych składników niż jej amerykańska siostra, uprawiana na skalę przemysłową żurawina wielkoowocowa. Te drobne owoce swój cierpki, kwaskowaty smak zawdzięczają dużej ilości kwasów owocowych takich jak: jabłkowy, chinowy i cytrynowy.
      Od niepamiętnych czasów żurawina była i wciąż jest lekarstwem na różnego rodzaju infekcje układu moczowego. Dzięki zawartym w niej związkom proantocyjanidyny zapobiega zakażeniu pęcherza, gdyż chorobotwórcze bakterie E. coli, nie maja tak dużej siły przebicia i nie przywierają do ścianek pęcherza. Kobiety mają krótką cewkę moczową i z tego powodu są znacznie bardziej narażone na infekcje dróg moczowych niż mężczyźni, dlatego powinny często sięgać po sok lub owoce żurawiny. 
      Dodatkowo substancje zawarte w tych czerwonych owocach doskonale radzą sobie z chorobami skóry wywołanymi przez różnego rodzaju grzyby, stymulują również wzrost korzystnej mikroflory w tym bakterii wytwarzających kwas mlekowy. Jakby wciąż było mało to warto zapamiętać, że żurawina jest jednym z tych owoców, które zwierają bardzo duże ilości witaminy C i A, czyli tzw. przeciwutleniacze. Spożywanie jej zapobiega chorobom serca, zmniejsza ciśnienie i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
       Codzienne picie soku z tego owocu podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniżając jednocześnie poziom złego. Nie ma obawy o szkodliwość żurawiny, gdyż jej przedawkowanie może mieć miejsce dopiero po wypiciu powyżej 3 litrów jej soku, a o to ciężko. Jednak, jeśli już dojdzie do przedawkowania może to zaszkodzić nerkom, ponieważ zwiększa się wtedy ilość szczawianów w organizmie, to z kolei może przyczynić się do kamicy nerkowej. W sytuacji, kiedy nie ma się możliwości spożywania świeżych owoców żurawiny lub soku zalecane jest przyjmowanie suplementów z jej ekstraktem.
       Również w kosmetologii coraz częściej wykorzystuje się owoc i sok żurawiny, doskonale nawilża skórę, działa liftingująco i antybakteryjnie. Wspomniana wcześniej witamina C i kwasy owocowe zawarte w żurawinie doskonale wpływają na cerę trądzikową. W gabinetach kosmetycznych zabiegi stosowane na bazie żurawiny doskonale poprawiają koloryt skóry pozbywając się jej szarości. 
       Powodów, dla których warto zainteresować się tymi małymi kwaskowatymi owocami jest wiele, począwszy od smakowych poprzez kosmetyczne na zdrowotnych kończąc. Najważniejsze jest, że tym, co naturalne można sobie bardziej pomóc niż zaszkodzić.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Zapomniana żurawina
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Sok zurawinowy, herbata to podstawa profilaktyki układu moczowego. Działa trochę moczopędnie ale przynajmniej nereczki ma się zdrowe i nie ma problemów z pęcherzem. Osobiście tylko średnio lubię owocowe soki i herbatki, ale stosuję kapsułki z zurawiną (jest wiele, ja biorę prouro). Polecam.
Anonim 2010-03-16 10:53:42

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
SŁODKA KOSTKA ENERGII SŁODKA KOSTKA ENERGII
2010-02-23 06:00:00
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe