Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Sezon na sałatę

2010-04-15 00:00:00
       Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
      Wiosną i latem sałata smakuje najlepiej, dlatego warto dodawać ją do potraw. Zwłaszcza, że wybór jest ogromny tak samo jak możliwości jej przyrządzania. Już kilka kropel soku z cytryny i przyprawy (wedle uznania) potrafią nadać jej niepowtarzalny smak. Zanim przystąpi się do wykorzystywania walorów tych zielonych liści należy pamiętać o kilku istotnych zasadach. 
      Zalecane jest wybieranie sałaty o nieuszkodzonych i zwartych liściach, ciasno skupionych wokoło głąba. Wybierając sałatę trzeba zwrócić uwagę czy głąb nie jest nadgnity, jeśli tak, świadczy to o tym, że była ona dość długo przechowywana i utraciła już swoją świeżość. Każdy rodzaj sałaty należy bardzo starannie myć, zalecane jest nawet pozostawienie sałaty na kilka minut w wodzie. Dlaczego jest to tak istotne? Ponieważ na liściach sałaty znajdują się resztki środków ochrony roślin, które są szkodliwe dla zdrowia. Po osaczeniu, powinno pozostać trochę wody na listkach, następnie sałatę należy włożyć do torebki foliowej i w całości schować do lodówki.
       Częstym błędem jest krojenie liści sałaty nożem. Okazuje się, że stal wchodzi z nią w reakcje, co negatywnie wpływa na jej smak (staje się on gorzki) i walory zdrowotne. Dlatego zalecane jest rwanie liści palcami, lepiej smakuje i piękniej wygląda. Doskonałym pomysłem jest łączenie różnych gatunków i kolorów sałat. Wbrew pozorom sałaty różnią się między sobą nie tylko rodzajem liści, ale także i smakiem. W ten sposób można przyrządzić ciekawy mix, który nie tylko doskonale będzie wyglądał na talerzu, ale i smakował. 
       Jeśli sałatę polewamy jakimkolwiek sosem, warto pamiętać by liście były suche, ponieważ pozbawiona wody lepiej przyjmuje sos. W sytuacji, kiedy nie dysponuje się specjalna „wirówką” do sałaty, można ją osuszyć papierowym ręcznikiem. Na koniec ciekawostka jak poradzić sobie z przywiędniętą sałatą? Okazuje się, że wystarczy zanurzyć ją z kilkoma ziemniakami (surowymi) w zimnej wodzie. Taki zabieg pozwoli jej odzyskać jędrność.
    Mając sałaty pod dostatkiem w różnych gatunkach warto z nią eksperymentować. Okazuje się, że jest bogata w witaminę C, E i beta karoten. Jest również zasobna w żelazo, fosfor, wapń, potas, magnez, cynk i fluor. Duża zawartość jodu przyczynia się do lepszej przemiany materii, a współcześni zielarze mówią o uspakajającym jej działaniu i wpływie na zdrowy sen.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Sezon na sałatę
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
SŁODKA KOSTKA ENERGII SŁODKA KOSTKA ENERGII
2010-02-23 06:00:00
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe