Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
Niewiele osób wie, że brunatny strąk wanilii to owoc pięknego storczyka. Rośnie wyłącznie w Ameryce Środkowej, na Madagaskarze, Reunion, a także na Tahiti. Odkrywcami aromatycznej wanilii są Aztekowie, którzy dodawali ja do swego napoju – czekolady, był on zwany boskim. Z wanilii przyrządzano pachnidła, a także wykorzystywano ją w lecznictwie miała dodawać sił witalnych, odpędzać troski i zmęczenie.
Do Europy ta przyprawa trafiła w XVI wieku dzięki hiszpańskim zdobywcom, którzy raz posmakowawszy czekoladowego napoju z zamoczoną laską wanilii nie potrafili się jej oprzeć. Już wtedy była to jedna z najdroższych przypraw na równi z kardamonem i szafranem. Wysoka cena wiąże się przede wszystkim z długotrwałym i dość pracochłonnym procesem jej pozyskiwania. Okazuje się, że strączki wanilii dojrzewają około 9 miesięcy, a po ich zerwaniu następuje kilkumiesięczna obróbka. Ma ona na celu parzenie, fermentację i suszenie. Nie trzeba być mistrzynią gotowania by wiedzieć, że wanilia dostępna jest na rynku w postaci lasek, proszku lub olejku. Zazwyczaj stosowana jest w świecie kulinarnym dodawana do ciast i kremów, ma za zadanie nadać potrawie znakomity smak i niepowtarzalny aromat, zawsze jej się to udaje. Zwolennicy domowych nalewek, potrafią z wanilii sporządzić aromatyczny trunek, który można stosować w leczeniu stanów depresyjnych, a także, jako środek pobudzający niepowodujący uzależnienia. Aby ją przyrządzić potrzebne jest:
- 100 g lasek wanilii,
- 0,5 l spirytusu,
- 1 l białego wina,
- 200 g jasnego miodu (płynnego),
Dobrze rozkruszone laski wanilii należy wsypać do słoja i zalać spirytusem, pozostawić na okres około trzech tygodni. Następnie spirytus zlać i zamieszać z białym winem, w którym wcześniej należy rozpuścić miód. Nalewkę należy szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w celu odpowiedniego połączenia się składników.
Jednak wanilia jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również i w sypialni, tam występuje, jako afrodyzjak. Wspomniani wcześniej Aztekowie wierzyli, że ma ona w sobie substancje, które wzmagają libido i bardzo silnie wpływają na sferę uczuciową i seksualną. Dlatego może warto wykorzystać olejki do masażu o zapachu wanilii, która wzbudza pożądanie. Należy jednak pamiętać, że afrodyzjak ten charakteryzuje słodkawy zapach, który dla niektórych jest wręcz mdły. Zanim użyje się waniliowych świec i zastosuje się wszelkie olejki warto upewnić się, że partner ten zapach lubi, bo celem jest pobudzenie a nie zemdlenie.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.