Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Aromatyczna wanilia

2010-05-18 00:00:00
        Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
        Niewiele osób wie, że brunatny strąk wanilii to owoc pięknego storczyka. Rośnie wyłącznie w Ameryce Środkowej, na Madagaskarze, Reunion, a także na Tahiti. Odkrywcami aromatycznej wanilii są Aztekowie, którzy dodawali ja do swego napoju – czekolady, był on zwany boskim. Z wanilii przyrządzano pachnidła, a także wykorzystywano ją w lecznictwie miała dodawać sił witalnych, odpędzać troski i zmęczenie. 
        Do Europy ta przyprawa trafiła w XVI wieku dzięki hiszpańskim zdobywcom, którzy raz posmakowawszy czekoladowego napoju z zamoczoną laską wanilii nie potrafili się jej oprzeć. Już wtedy była to jedna z najdroższych przypraw na równi z kardamonem i szafranem. Wysoka cena wiąże się przede wszystkim z długotrwałym i dość pracochłonnym procesem jej pozyskiwania. Okazuje się, że strączki wanilii dojrzewają około 9 miesięcy, a po ich zerwaniu następuje kilkumiesięczna obróbka. Ma ona na celu parzenie, fermentację i suszenie. Nie trzeba być mistrzynią gotowania by wiedzieć, że wanilia dostępna jest na rynku w postaci lasek, proszku lub olejku. Zazwyczaj stosowana jest w świecie kulinarnym dodawana do ciast i kremów, ma za zadanie nadać potrawie znakomity smak i niepowtarzalny aromat, zawsze jej się to udaje. Zwolennicy domowych nalewek, potrafią z wanilii sporządzić aromatyczny trunek, który można stosować w leczeniu stanów depresyjnych, a także, jako środek pobudzający niepowodujący uzależnienia. Aby ją przyrządzić potrzebne jest:
- 100 g lasek wanilii,
- 0,5 l spirytusu,
- 1 l białego wina,
- 200 g jasnego miodu (płynnego),
Dobrze rozkruszone laski wanilii należy wsypać do słoja i zalać spirytusem, pozostawić na okres około trzech tygodni. Następnie spirytus zlać i zamieszać z białym winem, w którym wcześniej należy rozpuścić miód. Nalewkę należy szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w celu odpowiedniego połączenia się składników.
Jednak wanilia jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również i w sypialni, tam występuje, jako afrodyzjak. Wspomniani wcześniej Aztekowie wierzyli, że ma ona w sobie substancje, które wzmagają libido i bardzo silnie wpływają na sferę uczuciową i seksualną. Dlatego może warto wykorzystać olejki do masażu o zapachu wanilii, która wzbudza pożądanie. Należy jednak pamiętać, że afrodyzjak ten charakteryzuje słodkawy zapach, który dla niektórych jest wręcz mdły. Zanim użyje się waniliowych świec i zastosuje się wszelkie olejki warto upewnić się, że partner ten zapach lubi, bo celem jest pobudzenie a nie zemdlenie.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Aromatyczna wanilia
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
SŁODKA KOSTKA ENERGII SŁODKA KOSTKA ENERGII
2010-02-23 06:00:00
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe