Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Zdrowie w pomidorze

2010-06-07 00:00:00
      Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne. 
      Zaskakujący jest fakt, że zagłębiając się w historię tego czerwonego warzywa okazuje się, że w XVIII wieku było ono uznawane za trujące i niezbyt smaczne. Ówczesna ludność uprawiała pomidory tylko ze względów ozdobnych. Na teren Europy dotarły za sprawą podróżnika Kolumba, który przywiózł je z Ameryki Południowej. Podobno do tej pory można tam spotkać dziko rosnące krzaki pomidorów.
     Pomidory zawierają bardzo duże ilości potasu. Dlatego warto pamiętać, by warzywa zawierające potas nie gotować, gdyż przyczynia się to do wypłukiwania tego pierwiastka. Cztery średnie pomidory spożywane każdego dnia pomagają pokryć połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na potas. Dzięki diecie bogatej w pomidory można skutecznie zapobiec chorobom układu krążenia. Jeśli zaś chodzi o witaminy, jakie w sobie zawiera to C i E, a także wapno. Składnik, który doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami to likopen. Jest to barwnik, który nadaje pomidorom ich śliczny kolor a dodatkowo ma silne działania antynowotworowe. Wiele osób ma w swojej diecie pomidory, ale niewiele spożywa je w formie soków, a to właśnie w takiej lekko przetworzonej formie są one najbardziej wartościowe. Kobiety, które nie próbowały jeszcze gęstego soku z pomidorów może przekona fakt, że doskonale pobudza przemianę materii a także oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów. Jakby plusów było mało, pomaga w uzyskaniu pięknej skóry. Zawarta w nich witamina C wzmacnia drobne naczynia krwionośne i dodaje skórze blasku. Natomiast witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek. Kobiety starające się o dziecko również powinny dbać o to, by ich dieta była bogata w pomidory i sok z nich, ponieważ zawierają bardzo duże ilości kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dziecka.
        Oczywiście wspaniałe właściwości pomidorów można wykorzystywać nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz. Warzywo to coraz częściej doceniane jest w kosmetyce. Dla osób posiadających tłustą cerę rewelacyjnie sprawdza się maska z pomidorów i płatków owsianych. Oba składniki należy zmiksować, powstałą papkę należy na 20 minut nałożyć na twarz, jej działanie skutecznie ściąga pory. Dostępność pomidorów na naszym rynku jest nieograniczona, należy jednak wybierać te, które pachną i są od sprawdzonych przez nas producentów lub osób, którym ufamy. Warto również dowiedzieć się, co dane warzywo czy owoc ma nam do zaoferowania i wykorzystać to w 100%.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Zdrowie w pomidorze
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
SŁODKA KOSTKA ENERGII SŁODKA KOSTKA ENERGII
2010-02-23 06:00:00
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe