Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Zdrowie w rybach

2010-06-16 00:00:00
      Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie. 
       Tłuste kojarzy się z niezdrowym, mięso ryb jest wyjątkiem, im bardziej tłuste tym zdrowsze. Okazuje się, że zawarty w nich tłuszcz jest bezcenny dla zdrowia w odróżnieniu od tego z mięsa czworonogów, który zatyka żyły. Ponad 80% Polaków uważa, że ryby to samo zdrowie, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej, a wręcz gorzej. Okazuje się, że tylko 40% Polaków jada ryby raz w tygodniu. Jemy około 6 kg tego zdrowego mięsa rocznie, nie mamy się, czym szczycić, ponieważ Irlandczycy spożywają ich około 80 kg rocznie. Niestety, w większości Polacy skarżą się, że ceny ryb są zbyt wysokie i zwyczajnie je się je „od święta”. Jednak ryby warte są swojej ceny, chociażby ze względu na to, że zawierają w sobie niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Warto wiedzieć, do czego przydają się kwasy omega 3? Przede wszystkim zmniejszają krzepliwość krwi, a to z kolei zapobiega tworzeniu się zatorów żylnych. Dlatego osoby z miażdżycą powinny jeść ryby nawet cztery razy w tygodniu. Istotny jest fakt, że tego rodzaju kwasy znajdują się tylko w mięsie ryb morskich takich jak makrela, łosoś, dorsz, śledź, tuńczyk. Niestety, słodkowodny karp, nie zalicza się do tych dietetycznych.
       W każdej książce kucharskiej można znaleźć przeróżne propozycje przyrządzania potraw z ryb, ale nie w każdej jest zaznaczone, że ryb nie powinno się smażyć, zwłaszcza w panierce. Dlaczego? Ponieważ nasiąkają one tłuszczem dosłownie jak gąbka i są bardzo kaloryczne. Zalecane jest pieczenie ryb w folii albo naczyniu żaroodpornym, doskonale sprawdzają się również zupy z ryb. Trzeba również uważać z rybami wędzonymi, w których podczas wędzenia, a także smażenia powstają rakotwórcze wolne rodniki.
        Przeciwwskazań do spożywania ryb nie ma. Jak najwięcej powinny ich jeść ludzie starsi i młodzież, można je jeść w każdym wieku i każdego dnia. Wysoka ich cena nie powinna zrażać, gdyż do wygrania jest zdrowie i piękny wygląd. Dodatkowym plusem jest fakt, że duże ilości ryb w diecie wspaniale wpływają na szczupłą sylwetkę.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Zdrowie w rybach
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
SŁODKA KOSTKA ENERGII SŁODKA KOSTKA ENERGII
2010-02-23 06:00:00
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe