Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Kotlety mielone inaczej

2010-07-14 00:00:00
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
Składniki potrzebne do tego, aby przygotować smakowite kotlety to:
- 50 dag mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego),
- ½ szklanki mleka,
- 6 plasterków sera żółtego salami (0,5 cm grubości),
- 1 łyżka (duża) bułki tartej,
- cebula,
- jajko,
- białko,
- masło,
- słodka papryka,
- olej,
- podłużna cebula (pokrojona na 4 części),
- sól, pieprz,
- bułka tarta
i mąka krupczatka do panierowania.

Przepis jest dla sześciu osób, a czas przygotowania kotletów to około godziny.
Cebulę należy dość drobno pokroić i podsmażyć na oleju, ale czuwając by się nie zrumieniła. W miedzy czasie tartą bułkę zalewamy mlekiem. Plasterki sera dokładnie smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką i wkładamy do lodówki. Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, białko, jajko, przyprawy i mięso. Wszystko dokładnie należy wyrobić na jednolitą masę, następnie dzielimy na równie części. Z każdej części mięsa należy uformować dość szeroki płat, tak by do środka można było włożyć plaster sera, otaczamy go mięsem, panierujemy bardzo dokładnie w bułce tartej zmieszanej z mąka krupczatką. Po uformowaniu i panierowaniu kotlety należy włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Następnie smażymy mielone na tzw. głębokim tłuszczu. Można podczas smażenia na patelni lekko zrumienić kawałki cebuli. Usmażone kotlety najlepiej smakują z ziemniakami puree i z sezonową sałatką. Serowe nadzienie zmienia smak kotletów mielonych, nie pozbawiając ich swojej tradycyjności.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Kotlety mielone inaczej
Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe