Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Błonnik i jego zalety

2010-07-21 00:00:00
      O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu. 
      To, co najważniejsze to fakt, że błonnik chroni przed chorobami. Światowa Organizacja Zdrowia WHO uważa, że spożywanie go każdego dnia w odpowiednich ilościach zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Dzieje się tak, ponieważ błonnik doskonale wchłania wiele niekorzystnych związków, takich jak toksyny czy zły cholesterol. Dzięki temu osoby mające w swojej diecie błonnik są mniej narażone na choroby serca, miażdżyce, otyłość, nadciśnienie, hemoroidy, a także nowotwory. Doskonale wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Niewiele osób wie, że błonnik pobudza wydzielanie śliny, ułatwiając gryzienie. Poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Jest doskonały dla osób starających się ograniczać spożywanie posiłków, ponieważ zapewnia długotrwałe uczucie sytości po posiłku. Dzieje się tak za sprawą pęcznienia błonnika w połączeniu z płynami, potrafi zwiększyć swoją objętość nawet kilkunastokrotnie, co powoduje wypełnienie żołądka. Dodatkowo spowalnia trawienie, co sprawia, że energia zużywana jest stopniowo, a nie odkłada się w tkance tłuszczowej. 
       Jakie jest dzienne zapotrzebowanie błonnika? Około 20 – 40g. Niestety, jak pokazują badania w Polsce spożywa się go bardzo mało, bo mniej niż 10g. Trzeba mieć się jednak na uwadze, że nadmiar błonnika również nie jest wskazany, gdyż może obniżać wchłanianie minerałów takich jak wapń, żelazo czy magnez. Najlepiej jest wprowadzać błonnik do organizmu stopniowo małymi ilościami, ponieważ jeśli organizm nie jest do niego przyzwyczajony mogą dokuczać uporczywe wzdęcia. Źródłem błonnika są przede wszystkim owoce, warzywa, a także orzechy, ziarna i rośliny strączkowe. Warto pamiętać, że wprowadzenie do swojej diety tych produktów sprawi, że będzie ona bogata nie tylko w błonnik, ale również wiele innych potrzebnych składników. Owoce i warzywa powinno się jeść codziennie minimum pół kilograma, gdyż zawierają w sobie bogactwo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Największą ilość błonnika można znaleźć w otrębach, nawet 40g w 100g produktu. Obecnie coraz więcej osób ma problemy z odpornością organizmu, bez względu na porę roku warto, więc wprowadzić błonnik do swojej diety ponieważ wspomaga on mikroflorę jelitową, która jest bardzo istotna właśnie dla odporności organizmu.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Błonnik i jego zalety
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe