Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: kuchnia | przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

JABŁKA na słodko...

2011-01-31 06:00:00
Chcemy zaproponować wam prosty i łatwy do zrobienia deser. Cały jego sekret tkwi w polewie, w której będą zanurzane owoce.
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.

Potrzebujemy:

- duży garnek (aby masa/polewa nie przypaliła się, wybierzcie taki o grubym dnie)
- 4 duże lub średnie jabłka (jeśli wolicie małe - to 8 szt )
- grube drewniane patyczki (tyle ile jest jabłek)
- 1 kg cukru
- ok. 250 gram masła
- 4 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki octu winnego
- 0,5 łyżeczki czerwonego barwinka

Wodę, cukier, masło, ocet wlać do garnka i mieszając zagotować. Nadal mieszając dodać barwnik spożywczy. Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
Po jego rozpuszczeniu gotujemy jeszcze przez 10 minut w temperaturze ok. 150°C - już bez mieszania, pozwalamy masie twardnąć. Po dziesięciu minutach odrobinę masy wlewamy do miseczki z zimną wodą, jeśli od razu stwardnieje - jest już gotowa. Nabić jabłka na patyczki i obtaczać w polewie, aż będą nią dokładnie pokryte. Jabłka przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, i czekamy aż masa na nich zastygnie.




Tak przygotowane jabłka wyglądają jak lizaki. To oryginalny pomysł na niedzielny podwieczorek dla najmłodszych.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
JABŁKA na słodko...
Jabłka na słodko - zwane inaczej toffee apples, candy czy taffy apples. Można je przygotować w polewie karmelowej lub w lukrze - nam do gustu najbardziej przypadły te drugie.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Te na pierwszy zdjęciu wyglądają apetycznie. Mniam.
Anonim 2011-01-31 17:56:59

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2017 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe