Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
Zazwyczaj melisa stosowana jest w postaci ziół, które się zaparza. Charakteryzuje ją delikatny, lekko gorzkawy a zarazem cytrynowy smak. Cudowne właściwości melisy są znane od bardzo dawna. Już w roku 1699 John Evelyn w swoim pamiętniku opisał melisę, jako władcę umysłu, który wzmacnia pamięć i odgania melancholię. W jego stwierdzeniu zawarta jest cała prawda o tej roślinie. Dodatkowo melisa ma działanie antybakteryjne i rozkurczowe. Jej zastosowanie świetnie sprawdza się w zaburzeniach zasypiania czy stanach podenerwowania. Picie wywaru z melisy przynosi organizmowi korzystne skutki w postaci redukcji nerwowego pobudzenia, stresu czy niepokoju.
Działa na zwiększenie apetytu, a także łagodzi nudności i wymioty. Jako lekarstwo ma dobroczynny wpływ na osoby, które ulegają depresji, uspokaja skołatane nerwami serce. Niewiele osób wie, że wywar z tej rośliny pomaga może pomóc kobietom w łagodzeniu napięcia przedmiesiączkowego. W połączeniu np. z lipą jest w stanie obniżyć ciśnienie. Sprawdza się, jako doskonały lek w okresie przeziębień czy grypy, redukuje nadmiar flegmy. Ogromnym plusem melisy jest fakt, że stosowana od wieków nie posiada skutków ubocznych. Najnowsze badania pokazują, że terapia na bazie melisy może skutecznie łagodzić deficyty poznawcze, które są związane z chorobą Alzheimera.
Melisa to nie tylko lekarstwo, jej świeże lub suszone liście można stosować również w kuchni. Ponieważ smak melisy jest delikatny większe ilości tego zioła nie zaszkodzą i mogą być stosowane w większości potraw bez obawy zepsucia ich smaku. Znajdują zastosowanie w sałatkach, kanapkach, sosów, gulaszów.
Liście melisy nadają wspaniały aromat mięsom. Jednak popularność melisy słynie głownie z herbatek. Doskonale sprawdzają się one podczas przesilenia wiosennego. Polecane są te parzone ze świeżych jej liści. Garść liści należy zalać gotującą się wodą i parzyć przez kilka minut. Wypicie takiej herbatki doskonale orzeźwia i sprawia, że wszystkie zalety melisy dostają się do organizmu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.