Mięso mielone zaserwowane w formie zwyczajnych kotletów może się znudzić, ale wystarczy odrobina pomysłowości i dobre chęci, by zwykły, niby codzienny obiad nabrał nowego smaku, dzięki nadzieniu kotletów mielonych.
Składniki potrzebne do tego, aby przygotować smakowite kotlety to:
- 50 dag mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego),
- ½ szklanki mleka,
- 6 plasterków sera żółtego salami (0,5 cm grubości),
- 1 łyżka (duża) bułki tartej,
- cebula,
- jajko,
- białko,
- masło,
- słodka papryka,
- olej,
- podłużna cebula (pokrojona na 4 części),
- sól, pieprz,
- bułka tarta
i mąka krupczatka do panierowania.
Przepis jest dla sześciu osób, a czas przygotowania kotletów to około godziny.
Cebulę należy dość drobno pokroić i podsmażyć na oleju, ale czuwając by się nie zrumieniła. W miedzy czasie tartą bułkę zalewamy mlekiem. Plasterki sera dokładnie smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką i wkładamy do lodówki. Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, białko, jajko, przyprawy i mięso. Wszystko dokładnie należy wyrobić na jednolitą masę, następnie dzielimy na równie części. Z każdej części mięsa należy uformować dość szeroki płat, tak by do środka można było włożyć plaster sera, otaczamy go mięsem, panierujemy bardzo dokładnie w bułce tartej zmieszanej z mąka krupczatką. Po uformowaniu i panierowaniu kotlety należy włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Następnie smażymy mielone na tzw. głębokim tłuszczu. Można podczas smażenia na patelni lekko zrumienić kawałki cebuli. Usmażone kotlety najlepiej smakują z ziemniakami puree i z sezonową sałatką. Serowe nadzienie zmienia smak kotletów mielonych, nie pozbawiając ich swojej tradycyjności.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.