Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: drinki
rozmiar czcionki:  A A A

Przepis na dobrego grzańca

2010-03-10 00:00:00
        Pierwsze dni wiosny należą do tych najbardziej zdradliwych. Niby z za okna uśmiecha się nieśmiało słońce pieszcząc promieniami, ale wciąż na zewnątrz obecny jest chłód i zimny wiatr. Grzaniec doskonale wpływa na rozgrzanie, można go przyrządzić samemu i na wiele sposobów. 
         Wieczorową porą, po powrocie z pracy w te jeszcze chłodne dni wskazany jest gorący napój, który sprawi, że organizm szybko się rozgrzeje. Od gór po samo morze ludzie wiedzą, że nic tak nie dodaje temperatury ciału jak alkohol warto więc spróbować grzańca. Przepisów na ten smakowity napój jest bardzo wiele, te najpopularniejsze są wykonane z piwa jasnego. Równie często jest wykorzystywane czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne.
Potrzebne jest:
- piwo lub wino,
- różne przyprawy: cynamon, przyprawy korzennie, goździk, imbir itp.
          Przygotowanie grzańca nie wymaga specjalnego wysiłku. Wystarczy piwo wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu, podgrzać, wiec należy pamiętać by nie dopuścić do zagotowania. Podczas grzania stopniowo dodaje się przyprawy. Po chwili rozgrzewający napój jest gotowy. Najlepiej grzańca serwować w dużym kuflu z przykrywka by jak najdłużej utrzymać jego ciepło. Przy najbliższej wyprawie po zakupy warto zatrzymać się przy półce z przyprawami, gdzie można znaleźć specjalne przyprawy do grzańca. To znakomita mieszanka korzennych przypraw, która nadaje grzańcowi słodkawy smak i unikalny aromat.
         Jeśli ktoś nie może delektować się oryginalnym grzańcem na bazie alkoholu, można spróbować czegoś delikatniejszego, ale o podobnym aromacie. Obecnie na rynku polskim pojawia się coraz więcej smakowych herbatek takich jak grzaniec „zbójnicki” czy „słodki”. Oczywiście herbatka nie rozgrzeje tak jak alkohol, ale zapach i smak świetny jest godny spróbowania. 
          Popularność grzańca przypada na okres zimy i wczesnej wiosny. Ponieważ wciąż nawiedzają nas chłodne wieczory warto czekanie na ocieplenie spędzić w smakowitym i gorącym towarzystwie grzańca.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Przepis na dobrego grzańca
Pierwsze dni wiosny należą do tych najbardziej zdradliwych. Niby z za okna uśmiecha się nieśmiało słońce pieszcząc promieniami, ale wciąż na zewnątrz obecny jest chłód i zimny wiatr. Grzaniec doskonale wpływa na rozgrzanie, można go przyrządzić samemu i na wiele sposobów.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2017 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe