Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Sztuka mięsa z pieczarkami

2010-04-30 00:00:00
    Pieczarki i świeże grzyby doskonale sprawdzają się, w daniach głównych. Ich dostępność na rynku pozwala i zachęca na częste eksperymentowanie z nimi i wykorzystywanie ich do wielu potraw.
     Pieczarki przez wiele lat były uznawane za towar luksusowy. Obecnie chwali się ich zalety, zwłaszcza niskokaloryczność i możliwość przyrządzenia na wiele sposobów. Nie zawierają cholesterolu, mają w sobie spore ilości m.in. żelaza, potasu, witaminy D i B2. To, co również przemawia na ich korzyść to fakt, że droga od producenta do konsumenta w Polsce w przypadku pieczarek jest krótka, dlatego są one zawsze świeże. Nic tylko wykorzystywać je w kuchni. Doskonałym przepisem na obiad jest sztuka mięsa z pieczarkami.
Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
- 75 dag wołowiny (najlepiej bez kości),
- 20 dag pieczarek,
- 4 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 1 seler,
- 2 cebule,
- 1 kalarepa,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- ½ szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Mięso należy umyć i oczyścić. Następnie włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować około 2 godzin. Pod koniec gotowania (około 30 minut przed końcem) dodać marchewkę, pietruszkę i seler, warzywa przed wrzuceniem umyć i pokroić w kostkę. Pieczarek nie trzeba obierać wystarczy je dokładnie umyć, pokroić w plasterki i dusić na patelni. Następnie dodać do wywaru. Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągnąć je i pokroić na porcje (kroić w poprzek włókien). Warzywa i pieczarki odcedzić, a w rondlu rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę, rozetrzeć i dolać ¼ szklanki rosołu. Następnie zagotować i dobrze wymieszać, dodać śmietanę wciąż mieszając. Dodać do pieczarek. Trudno sobie wyobrazić naprawdę dobrą potrawę bez przypraw. Również i w tym przypadku należy dobrze doprawić solą i pieprzem. Mięso najlepiej położyć na półmisku i zalać sosem, posypać posiekaną natką z pietruszki. Sztuka mięsa doskonale smakuje podana z ziemniakami z wody.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Sztuka mięsa z pieczarkami
Pieczarki i świeże grzyby doskonale sprawdzają się, w daniach głównych. Ich dostępność na rynku pozwala i zachęca na częste eksperymentowanie z nimi i wykorzystywanie ich do wielu potraw.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe