Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Ziarno orkiszu

2010-05-10 00:00:00
     Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
     Dawni Rzymianie wierzyli, że zboże, a dokładnie orkisz jest pokarmem doskonale wpływającym na poprawę zdrowia, wzbogacającym w inteligencję i sprawność fizyczną. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że żywili się nim Gladiatorzy. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin, a także węglowodanów. Jest lekkostrawny i charakteryzuje się łagodnym, słodkawym, orzechowym posmakiem. Dieta na bazie orkiszu przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu we krwi. Znane są przypadki, że po spożywaniu tego ziarna diabetycy mogli zażywać znacznie mniej insuliny. Zaleca się jednak wcześniejszą konsultacje lekarską, przed podjęciem tego typu decyzji. Ciekawostką jest, że mąka orkiszowa spowalnia przemianę materii, ale ziarna orkiszu znacznie ją przyspieszają. Wprowadzenie ziaren orkiszu do diety może doskonale wpłynąć na wszelkie schorzenia układu pokarmowego. Sporządzona zupa na bazie tego ziarna korzystnie wpływa na osoby, którym dokucza biegunka.
      Ostatnie badania kliniczne, jakie zostały przeprowadzone w Niemczech dowodzą, że orkisz pochodzący z upraw organicznych i spożywany trzy razy dziennie (w połączeniu z określonym sposobem odżywiania), leczy m.in.: AIDS, chorobę Parkinsona, chorobę wrzodową, cukrzycę, alergię, chorobę Alzheimera czy różnego rodzaju nowotwory. Bardzo istotne jest by pamiętać o tym, że kupując produkty orkiszowe wspomagające leczenie trzeba zwrócić uwagę na to by były one bez domieszek. Najlepsze są te, które nie posiadają w swoim składzie dodatków innych zbóż czy warzyw. Osoby nadużywające czarnej kawy powinny zastanowić się nad zmianą i zastąpieniem jej orkiszowa odmianą, działa ona lekko przeczyszczająco i przeciwalergicznie. 
       Jeśli zaś chodzi o sposób przyrządzania produktów z tego zdrowego ziarna warto pamiętać by nie używać naczyń aluminiowych ani z tworzyw sztucznych. Potrawy powinny być gotowane, ale nieodcedzane gdyż właśnie w taki sposób można pozbyć się tego, co najważniejsze, czyli cennych składników odżywczych.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Ziarno orkiszu
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe