Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

2010-05-25 00:00:00
        Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
        Szpinak nie cieszy się zbyt dużą popularnością zwłaszcza wśród dzieci. Jednak doskonale przyprawiony i z odpowiednimi dodatkami może pomóc w przygotowaniu wspaniałego posiłku. Zawiera olbrzymie ilości żelaza i jest jednym z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Szpinak rewelacyjnie wpływa na trawienie, zawiera duże ilości wody i zaliczany jest do roślin niskokalorycznych. Proponowany obiad przeznaczony jest dla czterech osób i jego przygotowanie zajmuje około 40 minut.
Do jego przyrządzenia będzie potrzebne:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 30 dag szpinaku,
- 1 jajko,
- 4 łyżki masła,
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej,
- przyprawa w mini kostkach pietruszka,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia,
- wykałaczki.
 Piersi z kurczaka należy dobrze przyprawić pieprzem, oczywiście odpowiednio do upodobań. Następnie trzeba naciąć mięso poziomo tak by nacięta pierś przypominała kieszonkę, do której będzie schowane szpinakowe nadzienie. Na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i usmażyć liście szpinaku dodając bardzo drobno pokrojony czosnek, który nada wspaniały smak i aromat. Podczas smażenia szpinaku zaleca się dodanie gałki muszkatołowej i przyprawy mini kostki pietruszki. Gotowy szpinak odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie do przestudzonego szpinaku należy dodać jajko i dokładnie wymieszać. Nadzienie włożyć w kieszonkę, związać lub złączyć wykałaczkami. Dokładnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem należy pamiętać o wspomnieniu gościom, że mięso ma w sobie wykałaczki lub samemu je usunąć. Mięso efektownie wygląda pokrojone w plastry, wtedy widać nadzienie. Jako dodatek doskonale sprawdzają się młode lub pieczone ziemniaki, z sałatki można zrezygnować gdyż szpinak w tej potrawie w pewnym sensie pełni rolę także dodatku.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Obiad z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej znany jest każdemu. Czas najwyższy by do codziennej sztuki gotowania wprowadzić ciekawe i smakowite urozmaicenia. Zwykła pierś z kurczaka może smakować wyśmienicie, wystarczy tylko wyobraźnia i odpowiednie nadzienie.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe