Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Zdrowie w rybach

2010-06-16 00:00:00
      Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie. 
       Tłuste kojarzy się z niezdrowym, mięso ryb jest wyjątkiem, im bardziej tłuste tym zdrowsze. Okazuje się, że zawarty w nich tłuszcz jest bezcenny dla zdrowia w odróżnieniu od tego z mięsa czworonogów, który zatyka żyły. Ponad 80% Polaków uważa, że ryby to samo zdrowie, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej, a wręcz gorzej. Okazuje się, że tylko 40% Polaków jada ryby raz w tygodniu. Jemy około 6 kg tego zdrowego mięsa rocznie, nie mamy się, czym szczycić, ponieważ Irlandczycy spożywają ich około 80 kg rocznie. Niestety, w większości Polacy skarżą się, że ceny ryb są zbyt wysokie i zwyczajnie je się je „od święta”. Jednak ryby warte są swojej ceny, chociażby ze względu na to, że zawierają w sobie niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Warto wiedzieć, do czego przydają się kwasy omega 3? Przede wszystkim zmniejszają krzepliwość krwi, a to z kolei zapobiega tworzeniu się zatorów żylnych. Dlatego osoby z miażdżycą powinny jeść ryby nawet cztery razy w tygodniu. Istotny jest fakt, że tego rodzaju kwasy znajdują się tylko w mięsie ryb morskich takich jak makrela, łosoś, dorsz, śledź, tuńczyk. Niestety, słodkowodny karp, nie zalicza się do tych dietetycznych.
       W każdej książce kucharskiej można znaleźć przeróżne propozycje przyrządzania potraw z ryb, ale nie w każdej jest zaznaczone, że ryb nie powinno się smażyć, zwłaszcza w panierce. Dlaczego? Ponieważ nasiąkają one tłuszczem dosłownie jak gąbka i są bardzo kaloryczne. Zalecane jest pieczenie ryb w folii albo naczyniu żaroodpornym, doskonale sprawdzają się również zupy z ryb. Trzeba również uważać z rybami wędzonymi, w których podczas wędzenia, a także smażenia powstają rakotwórcze wolne rodniki.
        Przeciwwskazań do spożywania ryb nie ma. Jak najwięcej powinny ich jeść ludzie starsi i młodzież, można je jeść w każdym wieku i każdego dnia. Wysoka ich cena nie powinna zrażać, gdyż do wygrania jest zdrowie i piękny wygląd. Dodatkowym plusem jest fakt, że duże ilości ryb w diecie wspaniale wpływają na szczupłą sylwetkę.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Zdrowie w rybach
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe