Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: przepisy
rozmiar czcionki:  A A A

Deser budyniowy z truskawkami

2010-06-25 00:00:00
     Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy. 
     Jesienią i zimną o potrawach z truskawek można tylko pomarzyć, ale lato to czas, kiedy tych owoców jest pod dostatkiem. Nieliczni wiedzą, że mają one w sobie więcej witaminy C niż cytryna czy grapefruit. Dodatkowo są bogate w fosfor, wapń i wspaniale radzą sobie w walce z anemią. Dlatego warto próbować nowe potrawy w roli głównej z tym słodkim, czerwonym owocem.
       Do przyrządzenia deseru budyniowego z truskawkami potrzeba:
- 25 dag truskawek,
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym,
- 300 ml mleka, - 3 łyżki cukru,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka drobno posiekanych pistacji (nieosolonych).

Jedna porcja takiego deseru to około 110 kcal, a czas jego przyrządzania to 30 minut. Przygotowaną miseczkę o pojemności około 1 litra należy wyłożyć folią aluminiową. Następnie poukładać na jej całej objętości pokrojone w plasterki truskawki, resztę pokroić w kostkę. Budyń powinien być ugotowany na mleku wymieszanym ze śmietanką i cukrem. Podczas studzenia należy dodawać truskawki i połowę posiekanych pistacji. Budyń powinien być zimny i dopiero wtedy należy wypełnić nim miseczkę. Jeśli kilka truskawek wystaje z miski powinno się je odciąć, aby nie wystawały ponad brzeg. Masa budyniowa powinna być na całej powierzchni miski, na samej górze, (która później będzie dnem deseru) można również położyć kilka biszkoptów, ale nie jest to konieczność. Deser powinien być doskonale schłodzony, dlatego trzeba go wstawić do lodówki na nie mniej niż 4 godziny. Po odczekaniu tego czasu wyłożyć go na płaski talerz, poprzez odwrócenie miseczki do góry dnem. Ostrożnie należy zdjąć folię, można udekorować resztkami truskawek, pistacji lub płatkami migdałów podprażonymi na patelni.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Deser budyniowy z truskawkami
Sezon truskawkowy trwa i trzeba go wykorzystać jak najlepiej, bo następny będzie dopiero za rok. Na ciepłe popołudnia doskonale nadaje się truskawkowy deser budyniowy.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe