Pomaga zwalczać przeziębienie i działa przeciwzmarszczkowo. Nazywana kwaśną witaminą powinna być dostarczana do organizmu nawet codziennie. Stosowana profilaktycznie doskonale wzmacnia układ odpornościowy.
Witamina C w organizmie jest bardzo istotna, ponieważ jej spadek powoduje, że ochrona immunologiczna ulega osłabieniu i dochodzi do przeróżnych infekcji w organizmie. Dlatego warto jest przez jakiś okres czasu zastosować kuracje witaminową poza tym, że oprócz wspomagania w przeziębieniach witamina C ma wiele pozytywnych właściwości. Należy ona do silnych antyutleniaczy, są to substancje, które neutralizują tzw. wolne rodniki. Są one powodem starzenia się skóry i sprzyjają procesom nowotworowym. Kwaśna witamina dosłownie pozbywa się ich z organizmu. Nie wszyscy wiedzą, że pomaga ona również w walce z kacem. Dlatego doskonale jest ją stosować zarówno przed jak i po imprezie zakrapianej alkoholem. Okazuje się, że przyśpiesza ona rozkład wypitego alkoholu i dodatkowo neutralizuje powstałe przy tym toksyczne związki.
Witamina C powinna być stosowana przez osoby, które są pod wpływem długotrwałego stresu, wtedy to dochodzi do jej niedoborów. Podczas stresu organizm w ogromnej ilości zwiększa produkcje adrenaliny. Czym większy i dłuższy stres tym znaczniejsza utrata tej witaminy, ponieważ organizm w walce z takimi sytuacjami potrzebuje jej zdecydowanie więcej. Wniosek z tego taki, że bez względu na to, czym spowodowany jest stres, zaleca się stosowanie zwiększonej dawki kwaśnej witaminy. Codzienne jej zjadanie nie jest przesadą, jest działaniem profilaktycznym, które może tylko pomóc a nie zaszkodzić. Witamina C jest również stosowana w kosmetologii głownie za sprawą wcześniej wspomnianych wolnych rodników, które pomaga skutecznie zwalczać. Poprawia mikrokrążenie krwi, a to sprawia, że skóra wygląda na lepiej odżywioną, pobudza również tworzenie się w niej kolagenu.
Dlaczego tak ważna jest pamięć o tym, by dostarczać organizmowi witaminę C? Specjaliści uważają, że organizm człowieka nie jest w stanie ani jej wytworzyć, ani jej zmagazynować. Latem zapotrzebowanie na kwaśną witaminę pokrywają zjadane owoce i warzywa, zaś zimą pozostaje łykanie preparatów, które ją zawierają.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.