Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

MAŁA CZARNA

2010-02-08 06:00:00
Jedni witają z nią poranki, inni delektują się jej smakiem wieczorową porą.
Ma zwolenników i przeciwników, jednak każdy z nas, chociaż raz jej posmakował i pozwolił, by jej aromat nas pobudził.
A na imię jej - KAWA.

Prawdopodobnie sięgając po filiżankę kawy nikt z nas nie zastanawia się skąd się wzięła? Komu pierwszemu posmakowała? Kogo pobudziła z rana? Delektujemy się jej smakiem nie zastanawiając się nad jej właściwościami, a może warto? Jedna z legend dotycząca kawy sięga około VII w. n.e. i mówi o abisyńskim pasterzu, który obserwując swoje kozy zauważył, że te po zjedzeniu czerwonych ziaren z bliskich krzewów, są pobudzone. Jego ciekawość wzięła górę i sam postanowił spróbować i tak o to poczuł przypływ energii.

Ten aromatyczny napar został nazwany „quahwa” co w języku arabskim oznacza „ta, która odpędza sen, usuwa zmęczenie”. W początkach swojej kariery, owoce drzewa kawowego (tylko dojrzałe) były spożywane w formie pokarmu a nie naparu.

W obecnych czasach światowy rynek kawy proponuje coraz więcej jej odmian i sposobów parzenia. Począwszy od eleganckiego i mocnego espresso, przez połączenie jej z przeróżnymi dodatkami, skończywszy na zimnej w gorące lato. Warto pamiętać, że im wyższa temperatura palenia, kawa będzie miała większą moc, ciemniejszą barwę i bardziej cierpki smak. Okazuje się, że najmocniejsza kawa ma swoich zwolenników w Ameryce Południowej, my pozostajemy wierni kawie jaśniejszej lub średniej, czyli gustujemy w tej o słabszej mocy. Może i lepiej, gdyż namiar kawy szkodzi. Zapamiętajmy, że obniża wchłanianie żelaza z pożywienia, więc warto zadbać o jego uzupełnienie. Nerwowość i pobudliwość, to kolejne minusy zbyt dużej miłości do kawy, a niektóre jej składniki są w stanie podnieść poziom cholesterolu. Pamiętajmy, by podczas picia dużej ilości kawy dostarczać organizmowi innych płynów, gdyż ich brak może prowadzić nawet do odwodnienia organizmu. Osoby z problemami sercowymi, krążeniowymi i z wysokim ciśnieniem kawie mogą podziękować, ponieważ jest ona sprawcą przyśpieszonego tętna i zwęża naczynia krwionośne.

Zatem, kto nie powinien sobie odmawiać kawy? Wszyscy Ci, którzy mają zbyt niskie ciśnienie. Kawa z mlekiem najlepiej na ciepło, często pozwala ulżyć osobom cierpiących na zaparcia, mam moc skutecznego rozluźnienia jelit. Jeśli zaś uległaś zatruciu napij się gorzkiej mocnej kawy. Doskonale radzi sobie z bakteriami i przyczynia się do wydzielania większej ilości kwasów żołądkowych. Dodatkową zaletą tego aromatycznego naparu jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, mogących zapobiegać nowotworom. A gdy spotkacie na swojej drodze jadowitego węża lub pająka i ten was ukąsi, warto mieć w organizmie kofeinę, gdyż może wam pomóc zapobiegając utracie przytomności i zapadnięciu w śpiączkę.

Tak więc delektować się małą czarną, czy też ją ograniczać? Wszystko w granicach rozsądku, niech spełnia swoją pobudzającą rolę i pieści aromatem i smakiem. A my pijmy ją zwłaszcza w doborowym towarzystwie.
 
Anna Furtak
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
MAŁA CZARNA
Jedni witają z nią poranki, inni delektują się jej smakiem wieczorową porą. Ma zwolenników i przeciwników, jednak każdy z nas, chociaż raz jej posmakował i pozwolił, by jej aromat nas pobudził. A na imię jej - KAWA.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe