Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

Ziarno orkiszu

2010-05-10 00:00:00
     Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
     Dawni Rzymianie wierzyli, że zboże, a dokładnie orkisz jest pokarmem doskonale wpływającym na poprawę zdrowia, wzbogacającym w inteligencję i sprawność fizyczną. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że żywili się nim Gladiatorzy. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin, a także węglowodanów. Jest lekkostrawny i charakteryzuje się łagodnym, słodkawym, orzechowym posmakiem. Dieta na bazie orkiszu przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu we krwi. Znane są przypadki, że po spożywaniu tego ziarna diabetycy mogli zażywać znacznie mniej insuliny. Zaleca się jednak wcześniejszą konsultacje lekarską, przed podjęciem tego typu decyzji. Ciekawostką jest, że mąka orkiszowa spowalnia przemianę materii, ale ziarna orkiszu znacznie ją przyspieszają. Wprowadzenie ziaren orkiszu do diety może doskonale wpłynąć na wszelkie schorzenia układu pokarmowego. Sporządzona zupa na bazie tego ziarna korzystnie wpływa na osoby, którym dokucza biegunka.
      Ostatnie badania kliniczne, jakie zostały przeprowadzone w Niemczech dowodzą, że orkisz pochodzący z upraw organicznych i spożywany trzy razy dziennie (w połączeniu z określonym sposobem odżywiania), leczy m.in.: AIDS, chorobę Parkinsona, chorobę wrzodową, cukrzycę, alergię, chorobę Alzheimera czy różnego rodzaju nowotwory. Bardzo istotne jest by pamiętać o tym, że kupując produkty orkiszowe wspomagające leczenie trzeba zwrócić uwagę na to by były one bez domieszek. Najlepsze są te, które nie posiadają w swoim składzie dodatków innych zbóż czy warzyw. Osoby nadużywające czarnej kawy powinny zastanowić się nad zmianą i zastąpieniem jej orkiszowa odmianą, działa ona lekko przeczyszczająco i przeciwalergicznie. 
       Jeśli zaś chodzi o sposób przyrządzania produktów z tego zdrowego ziarna warto pamiętać by nie używać naczyń aluminiowych ani z tworzyw sztucznych. Potrawy powinny być gotowane, ale nieodcedzane gdyż właśnie w taki sposób można pozbyć się tego, co najważniejsze, czyli cennych składników odżywczych.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
Ziarno orkiszu
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
SŁODKA KOSTKA ENERGII SŁODKA KOSTKA ENERGII
2010-02-23 06:00:00
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe