Perlei - Portal Kobiet Szczęśliwych.
 
 
 
Dział: produkty
rozmiar czcionki:  A A A

SŁODKA KOSTKA ENERGII

2010-02-23 06:00:00
        Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
        Smak, zapach i konsystencja czekolady sprawiają, że kosztując jej na ustach pojawia się lekki uśmiech, to głownie ze względu na zawartość cukrów jest w stanie poprawić nastrój. Głównym składnikiem czekolady jest kakao, które zapewnia związki stymulujące mózg, są nimi m.in. kofeina i fenyletylamina, której budowa podobna jest do amfetaminy. Można jednak spać spokojnie ich ilości są znikome, dlatego nie groźne jest uzależnienie, jak narkotykami. Czekolada jest również wskazana dla osób, które mają przed sobą wysiłek intelektualny, jest doskonałym sposobem na wyciszenie i obniżenie napięcia. Poziom stresu opada dzięki zawartości magnezu, który wypłukuje z organizmu nadużywanie kawy, więc wskazane jest przegryźć kostkę czekolady przy kawie. Warto zapamiętać, że regularne jedzenie tego kakaowego smakołyku doskonale wpływa na samopoczucie psychiczne u kobiet, zapobiega depresji i korzystnie łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. 
        Dodatkowy atut, jaki posiada czekolada prawdopodobnie przemówi do kobiet mających ochotę na aromatyczne i skuteczne zabiegi kosmetyczne. Czekolada nie koniecznie musi wpływać tylko na zwiększenie się objętości bioder. Okazuje się, że kosmetyki na bazie tego smakołyku wyszczuplają ciało i dodatkowo je ujędrniają. Działają antycelluitowo, a to za sprawą kofeiny zawartej w ziarnach kakaowca. Poza tym posiadają właściwości antyoksydacyjne opóźniające proces starzenia się skóry. Zabiegi czekoladowe pobudzają spalanie tłuszczów, odżywiają skórę i sprawiają, że staje się ona znacznie gładsza. Niestety, istnieją przeciwwskazania do tego typu zabiegów, nie powinny ich stosować osoby uczulone na czekoladę a także mające cerę trądzikową, tłustą czy wrażliwą. 
         Dla tych, którzy lubią nie tylko smak czekolady, ale również jej zapach doskonałym relaksem może okazać się aromaterapia właśnie o zapachu czekolady. Obecnie na rynku kosmetycznym jest coraz więcej „smacznych” balsamów, kremów, żeli do kąpieli i pellingów. Jeśli wciąż ma się ochotę na słodkości warto zakupić rewelacyjne świeczki zapachowe i relaksować się zapachem czekolady.
         Udowodniono, że kilka kostek czekolady dziennie nikomu nie zaszkodzi, zwyczajnie, gdy ma się ochotę na dawkę energii zawartej w czekoladzie nie warto się bronić. Okazuje się, bowiem, że tłumiony apetyt na czekoladę sprawia, że wcześniej czy później zjada się jej aż o połowę więcej niż zwykle.
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych     Poleć artykuł znajomemu Poleć znajomemu     Dodaj swój komentarz Dodaj komentarz     Drukuj artykuł Drukuj
 

Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł

E-mail adresata
 
 
SŁODKA KOSTKA ENERGII
Czekolada jest jedną z tych pokus, której od czasu do czasu warto ulec. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, chroni układ krążenia, obniża ciśnienie, pozwala się wyciszyć i dodaje energii. W zimowe dni czas na czekoladoterapię.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 

Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
 
Autor
 
 
Wasze komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, redakcja może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.
Kolejne artykuły
Błonnik i jego zalety Błonnik i jego zalety
2010-07-21 00:00:00
O dostarczaniu do organizmu węglowodanów, białek i tłuszczów zazwyczaj pamięta się. Błonnik jest nie mniej ważny, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Jako składnik pożywienia zawiera w sobie ogromną ilość związków roślinnych, co przyczynia się do zdrowego samopoczucia całego organizmu.
» czytaj artykuł
Jak i do czego podawać wino? Jak i do czego podawać wino?
2010-07-16 00:00:00
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. To najstarszy i najszlachetniejszy trunek. Dobrze, gdy zna się przynajmniej podstawy na jego temat i wie jak wino serwować?
» czytaj artykuł
Zdrowie w rybach Zdrowie w rybach
2010-06-16 00:00:00
Są tłuste i o to właśnie chodzi, bo w nich jest samo zdrowie. Mięso ryb zawiera w sobie najlepszej jakości białko, dużą dawkę witaminy D i mnóstwo jodu. Pomimo wciąż wysokich cen ryb warto zainwestować i jeść je jak najczęściej, bo to samo zdrowie.
» czytaj artykuł
Zdrowie w pomidorze Zdrowie w pomidorze
2010-06-07 00:00:00
Pomidory bez względu na porę roku powinny znajdować się w diecie osób dbających o swoje zdrowie. Dezaktywują wolne rodniki, zawierają dużo błonnika i mało kalorii. Doskonale pasują do wielu potraw w tym sałatek, przekąsek czy mięs, a co najważniejsze są łatwo dostępne.
» czytaj artykuł
Aromatyczna wanilia Aromatyczna wanilia
2010-05-18 00:00:00
Większość kojarzy wanilię z lodami lub ciastem i nie ma się, co dziwić, gdyż bez niej ani lody ani ciasta nie smakowałyby tak wspaniale. Można ją nazwać królową przypraw, która w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularna.
» czytaj artykuł
Ziarno orkiszu Ziarno orkiszu
2010-05-10 00:00:00
Orkisz nie jest zbyt popularny, więc nie ma się, co dziwić, że nie wiele osób wie o jego pozytywnych właściwościach. Zyskuje on jednak na popularności wśród osób, które preferują zdrowy styl życia. Orkisz wpływa na poprawę krążenia krwi, a także doskonale rozgrzewa ciało.
» czytaj artykuł
Sezon na sałatę Sezon na sałatę
2010-04-15 00:00:00
Lodowa, masłowa, rukola czy krucha. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Lekka i smaczna, polecana przez dietetyków. Wystarczy pamiętać jak właściwie się z nią obchodzić, aby na długo zachowała swoje walory.
» czytaj artykuł
Cud miód Cud miód
2010-04-08 00:00:00
Doskonale sprawdza się w przeziębieniach w połączeniu z cytryną czy mlekiem. Z wodą przegotowaną i cytryną działa, jako napój izotoniczny, potrafi postawić na nogi nawet po ciężkim treningu. W kosmetyce miód stosowany jest do nawilżania suchej skóry, którą rewelacyjnie wygładza i regeneruje.
» czytaj artykuł
Melisa na uspokojenie Melisa na uspokojenie
2010-04-02 12:00:00
Główną i najbardziej znaną zaletą melisy jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego łagodzi objawy choroby Alzheimera, a także poprawia zdolności poznawcze i nastrój.
» czytaj artykuł
Zapomniana żurawina Zapomniana żurawina
2010-03-03 06:00:00
Doskonale wpływa na chory pęcherz, żołądek i serce. Spożywanie jej smacznych, ale lekko cierpkich owoców chroni komórki organizmu przed wczesnym starzeniem się i zapobiega zmianom nowotworowym. Warto zaufać naturze i przypomnieć sobie o żurawinie.
» czytaj artykuł
Współpraca   Kontakt   Reklama
Copyright © 2024 Perlei. Wszelkie prawa zastrzeżone.
L77Strony internetowe